RSS

11. Who’s afraid of Virginia Wolf?

16 Jun

Who’s afraid of Virginia Wolf? este considerat un mare clasic, o combinație perfectă între un scenariu foarte bun și o interpretare care te bântuie mult timp după ce ai vizionat filmul, rolul Marthei fiind în părerea mea cel mai bun rol pe care l-a jucat vreodată Elizabeth Taylor.

Oamenii în general nu agrează filmele concepute ca o piesă de teatru, pentru că struțocămilele sunt rareori reușite, dar Who’s afraid of Virginia Wolf este extrem de bine realizat, iar actorii joacă atât de bine, că sincer nici nu îți prea pasă de-a lungul celor 130 de minute de încadrarea în gen. A se vedea și Rope din aceleași motive (plus încă 100).

Filmul descrie relația disfuncțională dintre Martha și George (Richard Burton) – 2 persoane ajunse la vârsta a doua pline de frustrări și ură, dar în același timp profund dependente una de cealaltă. De-a lungul celor 2 ore întreaga lor relație instabilă explodează într-un iureș de insulte, minciuni, violență și amărăciune.

Ceea ce pare a fi o nebunie totală, nu este altceva decât suma unei vieți pline de ghinion și compromisuri, iar Taylor și Burton redau cu un realism incomod situația unei singurătăți in doi dusă la extrem.

George este profesor la universitatea unde tatăl Marthei este rector. Ea s-a îndrăgostit de el, în ciuda provenienței umile și cei doi s-au căsătorit convinși că George va ajunge odată decanul facultății de istorie, sau chiar rector.

Din păcate George nu se descurcă în postul lui și rămâne doar un “amarât” de profesor, iar Martha o alcoolică depresivă, incapabilă să își accepte situația.

La tot spectacolul participă un cuplu tânăr – o oglindă a Marthei și a lui George. El este proaspăt angajat la universitate, iar ea este fata unor bogătași.

Încetul cu încetul o pleiadă de secrete sinistre iese la suprafață în timp ce Martha și George devin din ce în ce mai agresivi, iar cei doi tineri sunt târâți prin noroiul cu care se împroașcă cuplul în vârstă, până în punctul culminant al poveștii când cel mai mare secret este dezvăluit și aflăm cui îi e frică de Virginia Wolf, deci de o viață anostă și încorsetată de compromisuri și mediocritate.

Advertisements
 

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: