RSS

9. Eastern Promises

14 Jun

În mod normal nu mă atrag filmele despre mafie decât dacă sunt foarte bune, iar Eastern Promises este cu siguranță printre cele mai bune filme pe acest subiect.

Fiind un film de David Cronenberg, te aștepți la unele scene mai dure, ca să nu spun scârboase, iar Eastern Promises nu dezamăgește, pentru că încă din primele minute ne introduce în universul violent și nemilos al mafiei ruse.

Micul preludiu se sfârșește aici și povestea continuă cu o fată de numai 14 ani, care ajunge la spital în travaliu. Anna (Naomi Watts) este moașa care o asistă la naștere, dar din păcate tânăra moare lăsând în urmă o fetiță și un jurnal scris în limba rusă.

Hotărâtă să găsească părinții fetei pentru a le înapoia nepoata, Anna duce jurnalul acasă în speranța că unchiul ei, de origine ucrainieană o va ajuta să îl traducă. În foile jurnalului mai găsește și o carte de vizită a restaurantului “Trans-Siberian”, al cărui proprietar este bătrânul cap de familie, Semyon – jucat excelent de Armin Müller-Stahl.

După atmosfera de petrecere și distracție din restaurant nici nu ai zice că Anna a nimerit în cuibul unei din cele mai puternice familii mafiote din Londra. Ea este bineînțeles complet naivă din punctul ăsta de vedere, atât de mult chiar încât este convinsă de Semyon să îi aducă jurnalul pentru a-l traduce.

La ieșirea din restaurant Anna este acostată de Nikolai – șoferul familiei, jucat perfect de Viggo Mortensen, un actor de care nu m-am simțit niciodată atrasă până la Eastern Promises. Atitudinea lui este intens studiată și susținută pe parcursul întregului film. A mers cu documentarea atât de departe încât a vizitat diferite penitenciare rusești pentru a fi cât mai autentic, la fel ca și tatuajele pe care le are. Reușește să joace un tip extrem de periculos și sadic, care este în același timp carismatic, ba chiar simpatic, cu toate că atitudinea de badass suprem nu și-o pierde nici un minut.

Între Anna și Nikolai se înfiripă (urăsc cuvântul ăsta, dar în lipsă de ceva mai bun…) o fragilă prietenie, iar Nikolai încearcă să o convingă să renunțe la întreaga poveste pentru siguranța ei, dar cu idealiștii nu te pui!

Cu cât află Anna mai multe despre povestea fetei moarte, cu atât devine totul din ce în ce mai periculos, până în punctul în care întreaga familie este sub amenințare din partea celei mai sadice organizații din lume.

Pe lângă amenințarea din partea lui Semyon, Anna și Nikolai trebuie să îl îndure și pe Kirill (Vincent Cassel), fiul scelerat a lui Semyon, un individ de profesie fiu, extrem de tâmp și îngâmfat, ale cărui acțiuni pornesc un lanț de evenimente catastrofale pentru familie, pe care numai Nikolai o poate salva.

Kirill are și el propriul secret, atât de tabu încât ar provoca dezonorarea totală a familiei dacă ar fi dezvăluit. Felul în care Nikolai profită de acest secret este, din nou, absolut genial – eficiența sa aș compara-o cu cea a lui Anton Chigurh.

Pe lângă tema evidentă, Eastern Promises mai abordează și subiecte precum cultura comunităților de emigranți, cultura vory v zakone, urmările socialismului din Uniunea Sovietică, realismul dur al traficului uman și a fațadelor poleite în spatele cărora se ascund niște indivizi extrem de siniștrii.

Filmul este pe alocuri greu de vizionat, iar unele scene te lasă marcat, dar îl recomand din toată inima, fiind unul din cele mai bune filme pe care le-am văzut în ultima vreme, comparabil ca și calitate cu The Departed, cu toate că eu cred că îi este superior.

Advertisements
 
 

Tags: , , , , ,

3 responses to “9. Eastern Promises

 1. klausen1976

  14 June 2011 at 23:11

  film bun de tot si un rol impecabil al lui Mortensen …Omul anunta rolul capoodopera din “The Road” .
  cred ca lua Oscarulanul ala daca nu-i aparea in cale invincibilul Daniel day Lewis …

   
  • Laura

   16 June 2011 at 22:47

   Nu am vazut inca The Road, dar acum e notat pe lista 😀

    
 2. Latashia

  5 January 2015 at 16:55

  Hi, you post interesting posts on your page, you deserve much more
  visitors, just search in google for – augo’s tube traffic

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: