RSS

True Grit

08 May

n. Grit – courage and resolve; strength of character. O definiţie mai bună nici nu puteau găsi pentru personajul principal, care (nu vă lăsaţi păcăliţi) este Mattie şi nu Rooster, cu toate că acesta domină fiecare scenă în care apare.

Fiind un film al fraţilor Cohen, mă aşteptam la minimalismul regăsit şi în True Grit, dar în mod foarte plăcut lipseşte simbolismul uneori aglomerat din filmele anterioare (în special în A serious man).  Povestea este adaptată din cartea cu acelaşi nume a lui Charles Portis, lucru realizat şi în 1968 cu John Wayne în rolul principal.

Mattie (Hailee Steinfeld – o revelaţie aproape la fel de mare ca Dakota Fanning în I am Sam) vrea să îşi răzbune tatăl omorât de un argat (Josh Brolin) şi angajează în acest sens un ofiţer cunoscut pentru numărul mare de criminali prinşi (mai mult morţi decât vii) jucat perfect de Jeff Bridges. Iniţial complet reticent şi sceptic,  acesta este în final de acord să o ajute pe fată, contra sumei de 50 de dolari.

Celor doi se alătură şi LaBeouf (Matt Damon) un pădurar responsabil mai degrabă cu notele de umor din film, decât cu capturarea criminalului.

Şi aşa începe călătoria iniţiatică pentru Mattie, un personaj complet original pentru vremurile în care a apărut cartea – celebra eroină mai rar de găsit în literatura antemodernistă decât un rol bun de-al lui Adam Sandler.

Filmul te ţine în suspans până la capăt şi este minunat pentru un fan al genului, nelipsind celebrele dueluri, vânătoarea răufăcătorului, mici scene din viaţa de atunci, elemente simbolice ici-colo

                               au reuşit să găsească chiar și blana ursului din pădure 😀

dar elementul care încheagă atât de bine filmul este personajul lui Jeff Bridges – un rebel care vrea să pară mult mai aspru şi cinic decât este, care pare a veni din vechile filme cu cowboy, în care bărbaţii erau bărbaţi, cum ar zice americanul.

Rolul lui Matt Damon este mult mai mic decât credeam iniţial, dar jucat bine şi cu un rol bine definit în poveste. Am admirat mereu abilitatea lui Damon de a juca roluri secundare aşa cum ar trebui ele jucate, ca o ramă pentru personajul principal, fără exagerări menite să atragă atenţia asupra lor (I’m looking at you Brad Pitt).

Finalul ratează, din păcate, şansa de a devia de la dulceagul ending tipic hollywoodian, oricât ar încerca să mascheze acest lucru, cartea fiind mult mai realistă şi nuanţată din acest punct de vedere.

Concluzie finală: True Grit este o poveste captivantă, un film ce trebuie bifat pe lista oricărui westernfil, dar care pentru mine nu e destul de bun pentru a fi trecut în categoria “1001 filme de văzut intr-o viață”.

Advertisements
 
9 Comments

Posted by on 8 May 2011 in Filmul de aseară

 

Tags: , , , , ,

9 responses to “True Grit

 1. Viorel Grecu

  8 May 2011 at 18:53

  un film destul de bun !

   
 2. m@ri@n

  9 May 2011 at 0:47

  inca nu l-am vazut. il tot astept de ceva vreme pe dvd 😀

   
  • Laura

   9 May 2011 at 15:44

   😀 Din aceasi categorie, dar mai reusit e Seraphim Falls.

    
   • m@ri@n

    9 May 2011 at 23:41

    l-am vazut si am scris despre el 😀
    acolo simbolurile sunt la ele acasa 😀

     
 3. klausen1976

  12 May 2011 at 22:31

  mie mi-a placut ata de mult incat inca nu sunt sigur daca Black Swan a fost cel mai bun film al anului trecut 😆

  senzational. Iar Bridges … inegalabil …

   
  • Laura

   15 May 2011 at 19:51

   E uimitor cât de diferit e Bridges aici faţă de rolurile lui din anii ’80. E fain să vezi un actor care se rafinează cu vârsta.

    
 4. Movie Zone

  14 May 2011 at 18:50

  urata soarta o mai avut la Oscar….

   
  • Laura

   15 May 2011 at 19:53

   Yup, şi True Grit şi Winter’s Bone…

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: